Näringslivet i Halmstad
Halmstad började utvecklas som en industristad under första halvan av 1800-talet. År 1823 etablerade sig stadens första stora industri i staden, Wallbergs Fabriks AB. Ett tiotal år senare slog Appeltoffska bryggeriet, dagens Krönleins, upp sina portar.
Halmstad började utvecklas som en industristad under första halvan av 1800-talet. År 1823 etablerade sig stadens första stora industri i staden, Wallbergs Fabriks AB. Ett tiotal år senare slog Appeltoffska bryggeriet, dagens Krönleins, upp sina portar.
Under 1840-talet skedde en omfattande ombyggnation av hamnen i Halmstad vilket fick stor betydelse för stadens kommunikationer och därmed även näringslivet. Då började bland annat båttrafik från Köpenhamn och Göteborg nå staden. Sedan byggdes även järnvägen ut vilket bidrog ännu mer till en snabb utveckling. Under slutet av 1800-talet växte staden fort. Bara under 1890-talet ökade befolkningen med 20 procent, från 12 000 till 15 000.
Stadens första fackförening grundades år 1885 av skrädderiarbetare som gick samman och snabbt följde flera andra föreningar.
Under tidigt 1900-tal fick Halmstad fasta militära förband och ett eget regemente. Fram till år 2000 följde traditionerna av en militärstad då Hallands regemente lades ned. Dock finns Hallands Garnison kvar som rymmer LV6, Sveriges sista luftvärnsregemente, Militärhögskolan Halmstad samt Försvarsmaktens tekniska skola.
Idag domineras inte staden längre av militär och industri utan näringslivet är ganska blandat. Majoriteten av företagen i staden är små eller medelstora. Runt en fjärdedel av alla arbetsgivare i staden har tio eller färre anställda. Det ger en dynamisk bredd i näringslivet där ingen bransch eller specifikt företag är dominerande.
Servicesektorn är den sektor som växer snabbast i staden med framförallt en växande handel. Även logistik är en växande näring. Med Halmstads strategiska läge, nära två storstadsregioner i form av Malmö och Göteborg samt när Danmark och kontinenten väljer många logistikfirmor att etablera sig i staden.
Tillverkningsindustrin i staden är mångfacetterad och hyser en stor potential för utveckling. Sedan de gamla industridagarna finns mycket kunskap i staden.
Under sommarmånaderna, och till viss del under det övriga året, är upplevelseindustrin en viktig näring. Turismen är en stor inkomstkälla för kommunen och under sommaren mer än dubblas stadens befolkningsmängd.
Den största arbetsgivaren i staden är Halmstads kommun med cirka 7 000 anställda. På andra plats finner man Länssjukhuset i staden med runt 2 200 anställda. Sedan kommer privata näringsidkare på listan. Andra stora offentliga arbetsgivare är Högskolan i Halmstad med knappt 500 tjänster och försvarsmakten med knappt 350 arbetstillfällen.
Bland de största privata företagen i Halmstad finner man Servera, som är Sveriges största restauranggrossist, med knappt 600 arbetstillfällen i staden. Getingegruppen har runt 550 heltidsanställda i staden och utvecklar medicinteknik. Underleverantören till pappersindustrin, Albany International, förser över 400 personer med arbete i staden. Lokaldelen, Krönleins Bryggeri, Pilkington Floatglas och Rejes är andra stora privata arbetsgivare i kommunen.
För att stödja näringslivet i staden finns Halmstads Näringslivs AB. De arbetar för att skapa bra förutsättningar för nyetableringar och nyföretagande och utvecklar ständigt stadens befintliga näringsliv. Bolaget, som i sin tur ägs av kommunen, arbetar med rådgivning och service för stadens företag eller potentiella nyföretagare. De jobbar även med utvecklingsprojekt, förmedlar kontakter och marknadsför Halmstad som en attraktiv ort för etablering av näringskällor. Bolaget fungerar även som en länk mellan kommunen och näringslivet i staden och hjälper att driva de gemensamma frågorna framåt.
Näringslivets centrum i staden är Halmstad Trade Center. HTC är en knappt 74 meter och 22 våningar hög skyskrapa i staden. Byggnaden stod klar år 1991 och ligger i anslutning till högskolan i staden. Tornet kallas lokalt för Jörgens pinne i folkmun efter kommunordförande Jörgen Andersson, som tog beslutet om att bygga skyskrapan. I Halmstad Trade Center finns det kontorslokaler att hyra eller om man bara ska ha ett möte eller en konferens kan hyr olika stora konferensrum. Runt 70 olika företag sitter samlade i skrapan vars lokaler omfattar mer än 17 000 kvadratmeter totalt. Från de översta våningarna är utsikten vacker över Kattegatt eller det halländska landskapet.